Behåll semesterlugnet med yoga

Semestern är en perfekt tid att börja med yoga, om du inte redan gör det sedan tidigare. Om du redan är lugn och avkopplad är det lättare att kunna fokusera på här och nu och koppla bort allt runtomkring.

Vi vet att det börjar närma sig den tid på året då semestern tar slut för många. Det är en tid av både avslut och nystart, samtidigt. En del människor upplever det som stressande att inte längre kunna disponera sin egen tid helt fritt.

För att underlätta övergången mellan ledighet och arbete, och göra hösten så stressfri som möjligt kan du prova yoga. Om du startar redan under semestern kommer du kunna minnas hur det känns i kroppen när du är avslappnad, och det hjälper dig när tempot höjs under hösten.

Börja dagen med en kort stund av fokus

Det kanske låter helt omöjligt, men testa att sätta väckarklockan en kvart tidigare än du brukar. Ta den extra kvarten till att göra ett kort yogapass för att starta dagen på bästa sätt och öka ditt fokus.

Det finns mängder av bra morgonpass om du letar online. Välj ett som du provar, och är du inte nöjd väljer du ett annat dagen efter.

Gör det ett par morgnar i veckan, och känn efter hur det känns. Om du blir mer fokuserad och känner dig piggare efter ett par veckor kan du fundera på om du kanske ska börja fler morgnar på samma sätt.

Varva ner under kvällen

Testa också att göra en avslappnande kvällsyoga någon kväll. Välj en kväll när du inte har gjort morgonyoga.

Avsätt 15-20 minuter till att komma ner i varv och släppa dagens händelser. Även kvällsyoga-pass hittar du online så du kan göra det när du vill. Planera inte in något efter passet, utan låt det vara avslutningen på dagens planerade övningar. En del somnar väldigt lätt efter lugnande yoga, medan andra fortsätter kvällen, men i ett lugnare tempo.

Planera in ett längre yogapass under helgen

På helgen, när måstena är färre kan du unna dig ett längre yogapass. Kanske gör du det i grupp på en yogastudio, eller så gör du det hemma på egen hand.

Låt yogan hjälpa dig att släppa alla planer och tankar, och bara existera i nuet. Släpp alla tankar på prestation, och låt istället kroppen och hjärnan landa i det som är. Allt som inte är yoga kan vänta till en annan tidpunkt.

Känns det stressigt att avsätta tid till yoga behöver du det så mycket mer. Våga unna dig tid att andas mitt i vardagens alla måsten. Du kommer känna att du blir lugnare och gladare, och orkar med livet bättre om du ger dig själv möjligheten att bara vara.