De 5 tibetanerna

Yoga är bra för alla. Det spelar ingen roll om du jobbar på kontor Kungsholmen, har ett bageri eller jobbar på Pressbyrån. Yoga har så många fördelar som hjälper oss alla att leva friskare och mer effektiva liv. Men det finns många olika typer av yoga varav somliga varianter kan verka lite väl utmanande. Du behöver inte vara ballerina eller supervig för att göra yoga, och du behöver heller inte vara i toppform eller ens i närheten.

Om du skulle vilja testa en renodlad, urgammal form av yoga som är sannerligen gedigen med historia som sträcker sig hela vägen till Himalayas djupa bergstrakter. Dessa fem övningar är tusentals år gamla och arbetar med kroppens chakrasystem för att stödja hälsa, vitalitet och ett långt, balanserat liv. Det rekommenderas att man gör dessa fem övningar på morgonen för att få en perfekt start på sin dag. Börja med att göra tre av varje övning och pausa emellanåt med en mjukt stretchande position som långsamt och försiktigt sträcker ut muskelgrupperna som använts.

Andningen är det centrala i de fem tibetanerna och bör vara i alla yoga-varianter. Om du går på en yogaklass med en instruktör som inte fokuserar på andningen och ett djupt kroppsmedvetande så kan man inte kalla det för yoga längre. Då är det mer aerobisk träning vilket också har sina fördelar så klart, men då kan man lika gärna gå ut på en löptur. Läs mer om de fem tibetanerna och se på de videor som finns på nätet för mer information.