Konsten att hinna med allt i vardagen

Vi lever i ett samhälle fullt med stress. Yoga är ett bra hjälpmedel för att fokusera på nuet och må bra i det dagliga livet. Men för att inte yogapasset ska bli ytterligare ett stressmoment är det viktigt att ha ett smidigt transportmedel för att ta sig till och från det.

Många yogastudios ligger dessutom centralt, vilket gör att det är svårt att hitta parkeringsplatser och även väldigt dyrt när du väl hittar en. Med en modern elmoppe slipper du cirkulera i evigheter för att hitta en parkeringsplats. Att den ovanpå det är miljövänlig gör ju inte saken sämre.

Yoga för stresshantering och ett lugnare sinne

När du utövar yoga tränar du samtidigt på att vara närvarande i stunden. Du fokuserar på det som är viktigt och släpper det som inte är viktigt just för tillfället. Din andning och de olika positionerna hjälper dig med detta.

För att hantera stress finns det förutom den fysiska yogan även andningsövningar. Dessa gör du sittande på din yogamatta och det enda du behöver tänka på är din andning. Välj en sittposition som passar dig, lotusställning eller korslagda ben är vanligast, men även hjältepositionen där du sitter på dina underben fungerar bra.

När du har yogat regelbundet under en tid kommer du märka att du har lättare att koppla av och komma ner i varv. Det kommer också vara lättare att fokusera på det som är viktigt och prioritera bland dina åtaganden.

Det viktigaste av allt – våga säga nej

För att minska på stressen i ditt vardagsliv kan det vara så att du behöver träna dig på att säga nej. Vi hinner inte alltid allt som andra vill att vi ska göra. För många ger det en känsla av otillräcklighet och ökad stress. Ett verktyg för att hantera sådana situationer är att säga nej. Det är läskigt, ovant och ibland obehagligt att säga nej om du inte är van men det kommer att bli lättare ju mer du tränar.

När du säger nej ger du din omgivning möjlighet att ha rimliga förväntningar på dig och det kommer hjälpa både dig och omgivningen.