Yoga för bättre matsmältning

Mer än 10% av Sveriges befolkning har något slags matsmältningsproblem som kan diagnostiseras som irritable bowel syndrome – ibs. Typiska symptom på ibs är uppsvälld mage, skärande smärta och svårt med avföring.

Trots att ibs är så vanligt så vet man inte vad som orsakar det. Detta gör att det är svårt att bota. Det man har sett ha effekt för att minska symptomen är en lämplig kost och fysisk aktivitet.

Inom yoga finns det flera positioner som hjälper matsmältningen och tarmarnas funktion. Här nedanför går vi igenom några av dem. Om du har känslig tarm – ibs kan det vara värt att göra regelbunden yoga samtidigt som du funderar över din kost.

Yogapositioner som kan lindra

Det finns flera lätta yogapositioner som hjälper matsmältningen och tarmrörelserna.

Alternate knee to nose
Lägg dig på rygg med utsträckta ben. Drag höger knä mot näsan. Sträck ut igen. Drag därefter vänster knä mot näsan. Upprepa fem gånger på vardera sida.


Knees to chest
Detta är en variant av ovanstående position. Lägg dig med utsträckta ben på din matta. Drag upp båda knäna mot bröstet och krama om dem med armarna. Håll positionen under fem andetag.

Cat – cow
Ställ dig på alla fyra, med rak rygg. Svanka långsamt och böj huvudet bakåt. Vid ytterläget stannar du till kort, innan du går tillbaks till utgångsläget och fortsätter runda ryggen och böja in huvudet mot bröstet. Upprepa tio gånger.

Lite mer avancerade asanas

Det finns även positioner som kräver lite mer av dig och som också hjälper till med matsmältningen. Var dock inte orolig, de är inte jättesvåra utan du kan definitivt prova på dem och se om de ligger inom din nivå.


Wide legged forward fold
Ställ dig med benen brett isär längs med din matta. Med rak rygg, böj dig framåt i höften så långt du kan. Låt armarna hänga rakt ned. Stanna i tio andetag.
Shoulderstand
Lägg dig på rygg. Rulla upp med benen i luften och sträck dem rakt upp. Stötta med händerna i ländryggen. Håll i tio andetag innan du rullar ned, kota för kota.