Mudita.se
Vad är yoga

Vad är yoga

Vad är yoga

Yoga är en träningsform för både kroppen och själen, som funnits i flera tusen år. En vanlig missuppfattning om yoga är att det handlar om att behärska olika avancerade kroppsställningar. Därmed har många också uppfattningen om att de är för stela för att kunna utöva yoga. Så är dock inte fallet. Yoga är något för alla, oavsett kroppsform eller tidigare erfarenheter av träning.

Kroppspositionerna man använder inom yogan är bara en liten del av det hela. Det går att anpassa yogan precis efter ens egen förmåga, och även den som har funktionsnedsättningar, är lite äldre eller är skadad kan hitta sin yogaform. Yoga går precis lika bra att göra sittandes eller ståendes.

I kombination med andningsövningar, avslappningsövningar, meditation och olika fysiska ställningar är yoga en träningsform för hela kroppen. Det är lätt att bli avskräckt från att testa yoga om man är nybörjare och sett bilder på Instagram på folk som står på huvudet eller andra avancerade ställningar. Men yoga har olika betydelse för alla utövare och man får själv bestämma vad man vill få ut av det hela. Främst bör fokus ligga på att lära sig slappna av ordentligt, blir mer medveten och lära sig hantera stress, snarare än att bli mindre stel.

För att verkligen få ut de bästa effekterna av yoga bör detta utövas regelbundet. Ibland kan det vara svårt att få in en ny rutin i sitt dagliga liv, men för att verkligen komma igång kan det vara bra att göra yoga varje dag. Det behöver inte vara avancerat och ta tid, det räcker med att göra några enkla övningar hemma varje dag. Att sätta sig ned i fem minuter och göra andningsövningar är tillräckligt. Yoga är enkelt att göra när man vill och var man vill. Det enda som behövs är ens egen kropp, så varför inte testa att börja morgonen med ett lugnt yogapass?