Ashtangayoga
Ashtangayoga

Ashtangayoga

Ashtangayoga

Ashtanga betyder ”åtta delar” på sanskrit och detta syftar till de åtta delarna enligt Yoga Sutra, en av de viktigaste texterna inom yogafilosofin. Till skillnad från hathayogan och kundaliniyogan, som består av mer enkla rörelser, beskrivs ashtanga som den mest fysiskt krävande formen av yoga.

Det som utmärker ashtanga är något som kallas för vinyasa, vilket innebär att rörelserna ska utföras i ett visst mönster. Ett pass i ashtangayoga börjar traditionellt sett med att man ska göra fem solhälsningar, som sedan följs av sittande positioner, så kallade asanas. Efter de sittande positionerna fortsätter man vanligtvis med mer utmanande ställningar som olika bakåtböjningar och ibland även handstående. Andningen är viktig genom alla rörelser och man bör behärska det så kallade kroppslåset, som innebär att man spänner olika, specifika muskler i kroppen. Något annat som är utmärkande för ashtanga är något som kallas för Mysorestilen, som innebär att yoga lärs ut i en mindre grupp med två lärare som kan undervisa eleverna som får lära sig i sin egen takt.

För att lära sig behärska ashtangayoga kan det vara bra att gå till en erfaren yogalärare som kan lära ut alla rörelser på rätt sätt. Detta på grund av att det är viktigt att alla positioner utförs i rätt ordning och att man verkligen behärskar alla steg innan man går vidare till nästa. Varje rörelse är till för att förbereda kroppen inför nästa. Tålamod är oerhört viktigt i den här formen av yoga då den är väldigt krävande för kroppen.

Syftet med ashtangayoga är att stärka sina nerver, få en bättre hälsa, balansera sitt psyke och lära sig behärska självkontroll. Ashtangayoga passar för den som redan gjort en del yoga och vill utmana sig själv mer fysiskt. Ashtanga bidrar till mer rörlighet, hjälper en att slappna av, ger en ökad blodcirkulation och hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *