Bikramyoga
Bikramyoga

Bikramyoga

Bikramyoga

Bikramyoga är en riktigt utmanande form av yoga – här tränar du nämligen i 40 graders värme och med en luftfuktighet på 40 %. Bikram är en variant av hathayoga och har funnits sedan 1970-talet. Det här passet är baserat på 26 olika yogiska positioner samt två varianter av andningsövningar som genomförs under passet. Alla pass håller på i 90 minuter och innehåller alltid samma 26 övningar, oberoende på vart i världen som passet hålls. För en lärare i bikram är det alltså viktigt att lära sig exakt hur passet ska gå till för att det alltid ska se likadant ut.

Anledningarna till att man tränar i 40 graders värme är många. Bland annat behöver inte lika mycket tid läggas på att värma upp kroppen, då det redan är så varmt i lokalen. Detta gör att skador förebyggs, det går att göra djupare stretchövningar samt att kroppen kan rensa ut gifter och slaggprodukter genom att man svettas så mycket. Tack vare värmen ökar även blodcirkulationen vilket gör att kroppen får en chans att rensa cirkulationssystemet samt att muskelvävnaden får optimala förutsättningar att bygga upp sig. Även hjärtat stärks genom att hjärtfrekvensen ökar tack vare värmen och man blir mer andfådd. Efteråt blir man ofta väldigt trött eftersom kroppen blir så rensad.

Ett pass i bikramyoga börjar ståendes, där man får komma igång med andningen och djupandas ordentligt. Därefter fortsätter passet med olika stretchövningar som även de görs stående. Passet avslutas med olika positioner som görs sittandes och liggandes.

För den som vill testa på bikramyoga gäller det att inte klä sig för varmt utan ha tunna kläder på då man kommer att bli rejält svettig. En vattenflaska kan vara bra att ha med sig för att släcka törsten med i värmen. Och sist men inte minst kan det vara bra med en handduk att torka bort svett med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *