Hathayoga
Hathayoga

Hathayoga

Hathayoga

Yogaformen hathayoga är den allra vanligaste formen av yogai Europa. Hatha, som betyder kraft och styrka, är ett samlingsnamn för alla sorters fysisk yoga. Han står för energin från yang och solen, medan tha står för yin och månen. Att träna hatha gör att man lär sig balansera dessa två energier genom övningar som stimulerar balansen.

Vilka rörelser som ingår varierar därför mycket beroende på vem som utövar dem. En lärare inom hathay yoga blandar ofta flera olika övningar beroende på egen erfarenhet. Det är högst individuellt vilket resultat man uppnår av hathayogan och det beror på vilka erfarenheter av träning man har sedan innan. En person som är riktigt stel kan till exempel snabbare få resultat än en som är smidig sedan tidigare.

Syftet med att utöva hathayoga är att hitta ett inre lugn genom enkla, ofta statiska yogapositioner. Den här formen av yoga är mer lugn och det är inga avancerade rörelser, vilket gör att den passar bra för nybörjare. Alla positioner kombineras med andningsövningar och avslappningsövningar samt en del tekniker för meditation.

Hathayoga är en form av yoga som sägs ha en god inverkan på sömnproblem, ge bättre balans, ger mer kraft samt ökad koncentrationsförmåga. Hathan passar bra för den som är ny på yoga och vill testa sig fram i lugn och ro. Det går utmärkt att träna efter sin egen förmåga eller efter vilken nivå man befinner sig på. I hathayoga ingår en del stretch-övningar vilket är bra för den som till exempel är stel i ryggen och behöver bygga upp muskulaturen där. Målet med hathayogan är att hitta en balans i kroppen där man lär sig få kontroll över sin andning, lär sig att slappna av och samtidigt blir mjuk och smidig i kroppen. Man ökar helt enkelt sin kroppsmedvetenhet samt sitt välbefinnande och hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *