Om olika typer av yoga
Om olika typer av yoga

Om olika typer av yoga

Om olika typer av yoga

På den här sidan kan du läsa om bland annat kundaliniyoga, ashtangayoga, bikramyoga och hathayoga. Men det finns bra många fler varianter inom yogan än de som nämnts tidigare, och några av dem kan du läsa om här. Då yoga är ett mycket brett begrepp handlar det inte bara om de olika fysiska positionerna som kanske är det första man tänker på när man tänker på yoga. Yogan handlar till stor del även om meditation, avslappning och andning.

Ett begrepp inom yogan som kanske inte är så vanligt är Yoga Nidra. Det innebär att man med hjälp av olika avslappningstekniker och andningsövningar verkligen slappnar av på djupet. Målet med detta är att bli så pass avslappnad att man upplever det som att kroppen sover, trots att man själv är vid medvetande.

I takt med att yoga blivit mer och mer populärt har även yogan moderniserats en hel del. Många gym erbjuder till exempel power-yoga, som ger en kombination av fysisk styrketräning samt avslappning. Denna form av yoga passar bra för den som är nybörjare inom yogan och kanske bara vill testa på ett pass på gymmet lite då och då. Power-yogan gör att man blir starkare, smidigare och dessutom får man öva upp sin balans och sin mentala styrka.

En äldre form av yoga är kriyayoga, som innebär att man utövar olika tekniker för att rena sig själv och bli mer medveten, vilket ska skynda på ens andliga utveckling. För att lära sig kriyayoga ska man gå hos en så kallad mästare, som lär en alla de tekniker som krävs tills man är redo att klara det själv.

Andra typer av yoga som finns, men som inte heller är lika vanliga för europeiska utövare, är bland annat yoga yama, vinyasayoga, sahajayoga, nadayoga, nagnayoga och vipassana, som är en mycket avancerad form av meditation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *