Pranayama – Andningsövningar
Pranayama – Andningsövningar

Pranayama – Andningsövningar

Pranayama – Andningsövningar

En viktig del i utövandet av yoga är andningsövningar, som heter pranayama på sanskrit. Det finns flera olika pranayama, men de har alla saker gemensamt. Med andningsövningar jobbar du med att fokusera på närvaron i nuet, och de hjälper dig att reducera mängden stresshormon i kroppen. Detta gör att du får lättare att slappna av och komma ner i varv.

Att göra en eller ett par andningsövningar regelbundet, gärna några gånger i veckan, är ett bra sätt att vara snäll mot sig själv och hjälpa kroppen att både må bra och prestera bättre i resten av livet. Genom att fokusera på andningen och andetagen kommer du samtidigt att få lättare att se lugnt på livet och känna in vad som verkligen är viktigt.

Om du tränar på att fokusera på andetagets väg i kroppen, och hur det känns på in- och utandning, kommer du att märka att problem som har upptagit en stor del av din tankekraft kommer att ha minskat sitt inflytande, och den stress som vi alla upplever dagligen känns lättare att hantera.

När stressens inflytande över ditt liv minskas, och du ökar upp din förmåga att fokusera på nuet kommer du även att märka att du får lättare att slappna av i andra sammanhang, både professionellt och privat. Många upplever att de får lättare att somna efter regelbundet utövande av pranayama.

Nadi Shodana – växelandning

Nadi Shodana är en av de vanligaste pranayamas. Sitt ner på golvet, med korslagda ben. Lotus- eller halvlotusställning går bra om du kan, annars räcker det bra med vanligt korsade ben. Ta en filt under rumpan om du behöver komma upp lite för att kunna lägga benen i kors.

Sträck ryggen och huvudet uppåt längs kroppens lodlinje, samtidigt som du slappnar av. Sitt stolt. Andas genom näsan och låt andetagen fylla ut bröstkorgen vid varje inandning.

Sätt nu höger tumme för höger näsborre, och andas in genom vänster näsborre. Byt därefter till att täcka för vänster näsborre med högra handens lill- eller ringfinger. Andas ut genom höger näsborre. Vila i utandningen. Andas nu in djupt genom höger näsborre. Här byter du tillbaka till att täcka för höger näsborre med högra handens tumme, och andas ut.

Fortsätt nu med växelvis andning genom höger och vänster näsborre på detta sätt i fem till tio minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *