Kundaliniyoga
Kundaliniyoga

Kundaliniyoga

Kundaliniyoga

Kundalini sägs vara den ursprungliga formen av yoga som alla de övriga yogaformerna härstammar ifrån. Denna yogaform kommer från norra Indien och Tibet och kom till Sverige under 1960-talet. Snarare än att lära sig göra avancerade kroppspositioner så fokuserar kundalinin på andningstekniker, avslappning och övningar i koncentration.

Det som särskiljer kundalini från några av de andra formerna är att det handlar mycket om mantran samt att man ska blunda så mycket som möjligt under passet.

Kundalinin anses även ha mycket bra påverkan på diverse olika hälsoproblem. Exempelvis har en del fått hjälp mot olika ryggproblem, stressrelaterade problem, högt blodtryck, ätstörningar, migrän och problem med utmattning. Rörelserna inom kundalinin är enkla att utföra och det krävs inte att man är särskilt smidig eller vältränad. Man brukar kalla detta för en dynamisk form av yoga och den är lite mer utmanande än de mer klassiska formerna, men ändå enkel nog för att alla ska klara av det. Kundalini lägger större vikt vid att utövaren ska kunna kontrollera sitt sinne, snarare än att kunna kontrollera kroppen rent fysiskt.

Ett yogapass inom kundalinin börjar oftast med att man tonar in med hjälp av mantran. Därefter värmer man upp inför det kommande passet genom andningsövningar och stretchövningar. Själva passet inom kundalini utövas genom övningar som utförs i en serie för att uppnå bästa verkan. Ofta upprepas dessa upp till 30 gånger. Efter passet är det dags för avslappning och denna ska vara i ca en kvart för att kroppen ska kunna ta upp alla de goda effekterna av yogan. Avslappningen fortsätter sedan med en stunds meditation och avslutas med att man tillsammans tonar ut med hjälp av mantra. För den som vill börja med kundalini är det en bra idé att börja med att gå en kurs på en yogaskola, för att sedan även kunna öva hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *