Yoga för långa flygresor
Yoga för långa flygresor

Yoga för långa flygresor

Yoga för långa flygresor

Om du ska ut och flyga långt kan det vara bra att ta med dig ett kort yoga-program med rörelser som hjälper kroppen att klara resan och att sitta stilla en längre tid på bästa sätt.

När du sitter stilla länge, speciellt i ett trångt utrymme där du inte kan variera din sittställning speciellt mycket, blir kroppen trött och musklerna spänns i positioner du inte är van vid. Att göra några enklare yogarörelser vid några tillfällen kan hjälpa dig att slappna av i kroppen och få den att kännas lite bättre.

I de flesta färdmedel är det ju inte så supergott om utrymme, så det är ju inte så att du med lätthet genomför några solhälsningar, lite plankor, nedåtgående hunden och lite katt-ko-variationer. Däremot så finns det positioner som gör nytta trots att du inte behöver så mycket utrymmer för att göra dem.

Asanas när du sitter ned

För att hjälpa ryggen att slappna av är sittande katt-ko en bra övning. Börja med att sitta med fötterna i golvet och rak rygg. Sätt händerna på knäna och svanka som en ko. Låt sedan ryggen mjukt rulla så den rundas som en katt. Upprepa några gånger innan du stannar med rak rygg igen.

Sittande ryggvridning är också skönt och kräver inte så mycket plats. Sitt rak i ryggen, andas in och vrid sedan ryggen och huvudet åt höger, samtidigt som du lägger vänster hand på höger knä och följer med bakåt med höger hand. Andas ut och gå tillbaka. Upprepa åt andra hållet.

Stående asanas

Om du kan ställa dig upp finns det några stående positioner som inte kräver speciellt mycket utrymme.

Bergspositionen är en bra bas. Stå med fötterna höftbrett isär, och ha armarna hängande längs sidorna. Vänd handflatorna framåt men slappna av i axlarna samtidigt som du sträcker på ryggen.

Trädet är också en bra övning för trånga utrymmen. Ställ dig med fötterna höftbrett isär, slappna av i axlarna och sträck armarna rakt upp med tummarna bakåt. Tag några andetag innan du landar i bergspositionen igen.

Finns det plats är en framåtfällning också skön. Utgår från bergspositionen och fäll sedan kroppen framåt i höften. Låt kroppen och armarna hänga rakt ned under ett par andetag innan du långsamt rullar upp igen, kota för kota.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *