Yogamatta
Yogamatta

Yogamatta

Yogamatta

Yoga är en träningsform som kräver relativt lite utrustning – en yogamatta och bekväma kläder är allt du behöver. Yoga utövas barfota, och det betyder att mattans funktion dels är att göra underlaget mjukare och dels att ge dig ett bra grepp för att genomföra de olika positionerna eller asanorna. Yogamattor finns i en uppsjö av varianter – olika tjocklekar, olika material, olika motiv och framför allt olika grepp. Hur du vill att just din matta ska vara beror på vilken typ av yoga du utövar, hur ofta du yogar, hur mycket du svettas och hur mycket pengar du är beredd att betala för den. Det är väl värt att göra en undersökning av marknaden och de olika mattornas egenskaper när du ska skaffa dig en ny yogamatta.

Material

Yogamattor finns i flera olika material, med olika egenskaper och i olika prisklasser. Det vanligaste och billigaste materialet är PVC, också känt som plast. Mattor i PVC har bra hållbarhet och är slitstarka, med det kan vara värt att kontrollera att de inte innehåller ftalater. En kombination av juteväv och naturgummi är relativt vanligt förekommande. Båda materialen är naturliga och miljövänliga och ger en matta som ligger still på golvet och har lång livslängd, men som är dyrare än en plastmatta. Om du inte utövar en så fysisk form av yoga så kanske en matta i råull passar dig bra. Den är mjuk och bekväm att sitta på, och har en undersida av naturlatex som ger dig bra halkskydd.

Grepp

Det absolut viktigaste för att en yogamatta ska anses vara bra är greppet den ger dig när du göra dina asanas. Dock är det så att vad som anses vara bra grepp är individuellt och därför kommer du antagligen att behöva testa flera olika mattor innan du hittar den som passar dig allra bäst, även om du läser tester och får råd av experter. En del vill ha superklistriga mattor som ger ett starkt grepp, andra föredrar en torrare matta som de får jobba mer för att få grepp på. Vilken typ av yoga du utövar påverkar också vilket grepp du behöver och vill ha. Om du utövar bikramyoga eller hot yoga så svettas du på din matta och det påverkar greppet. Om du istället använder din matta enbart för meditation så är ditt behov av grepp långt mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *